Programmaverantwoording

Programmaplan

2.1.6.1 Wat hebben we bereikt?

In programma Nieuwstraatkwartier werken bewoners, ondernemers, Beter Wonen, Cogas/Coteq, Waterschap Vechtstromen, Avedan, de Provincie Overijssel en de gemeente Almelo samen. Waar in de tekst wordt gesproken over ‘we’ bedoelen we het programma Nieuwstraatkwartier dat wordt uitgevoerd door genoemde partijen.

1. De basis is op orde (schoon, heel, veilig):

  • De wijk is schoner, veiliger en 'technisch' beter op orde
  • De woningen zijn kwalitatief verbeterd

Bereikte resultaten in 2021:
De aanpak in het Nieuwstraatkwartier investeert in sociale, ruimtelijke en technische opgaven. Die investering in maatschappelijke doelen draagt bij aan een brede basis in de wijk. Het gaat om versterken van de sociale samenhang, vergroten van zelfredzaamheid, afname van ondermijnende criminaliteit tot bevordering van verduurzaming en verminderen van wateroverlast.

Door een gecoördineerde aanpak zijn op verschillende locaties in de wijk controleacties uitgevoerd op kamerverhuur om overlast en ondermijning tegen te gaan. Dit draagt bij aan een veiliger Nieuwstraatkwartier.

De aanpak voor verduurzaming van woningen draagt bij aan de verbetering van woningen. Dit heeft positieve effecten voor de uitstraling en de leefbaarheid van de buurt. In de wijk zijn meerdere (groepjes van) bewoners die zwerfvuil in hun eigen buurt opruimen. Zo werken we samen aan een betere uitstraling van én een schoner Nieuwstraatkwartier.

2. Een duurzaam sociale en leefbare wijk

  • Bewoners zijn meer betrokken bij hun wijk en er is meer sprake van een inclusieve samenleving
  • Er is minder sprake van overerving van armoede
  • Het gebruik (en de stapeling) van voorzieningen is lager, de zelfredzaamheid van bewoners is groter
  • De 'wijkeconomie' is meer op orde

Bereikte resultaten in 2021:
Een duurzaam sociale en leefbare wijk realiseren vraagt goede contacten met bewoners en organisaties en een investering in het opbouwen van vertrouwen. Vaste gezichten in de wijk vervullen daarbij een belangrijke functie. De verschillende professionele werkers zoals de wijkondersteuner en wijkregisseur hebben goede contacten en genieten het vertrouwen van inwoners. Daardoor komen er regelmatig hulpvragen bij hen binnen. Zij kennen de voorzieningen en professionals in de wijk en verwijzen naar hulpverlening of het voorliggend veld. Juist in deze coronaperiode zien we hoe belangrijk het in de voorgaande jaren opgebouwde contact en vertrouwen is. Het belang van die korte lijntjes is essentieel. Corona draagt in negatieve zin bij aan lange termijndoelstellingen als het tegengaan van de overerving van armoede, de stapeling van het gebruik van voorzieningen, de grotere zelfredzaamheid van inwoners en een betere ‘wijkeconomie’.

Toch wisten ook in coronatijd inwoners, ondernemers en organisaties ons te vinden wanneer ze initiatieven willen ontwikkelen. Zo is het gelukt om 12 (bewoners-)initiatieven te realiseren dan wel te ondersteunen. Helaas zijn veel geplande wijkactiviteiten die bijdragen aan bijvoorbeeld sociale samenhang, betrokkenheid en trots op de wijk vanwege corona afgeblazen.

3. Een ruimtelijk toekomstbestendige wijk:

  • De uitstraling van de wijk is ruimtelijk gezien verbeterd en iconen komen beter tot hun recht
  • De entree van de wijk is verbeterd
  • De beleving en waardering van groen, water en openbare ruimte is toegenomen

Bereikte resultaten in 2021:
In 2021 is op verschillende plekken in de wijk gewerkt aan initiatieven die de wijk een betere uitstraling geven. Zo zijn de oude woningen aan de Witvoeten- en Gravenstraat gesloopt en de nieuwbouw van de aardgasvrije woningen is gestart. Samen met Beter Wonen is voor de inrichting van de openbare ruimte een klimaat- en toekomstbestendige plan vastgesteld. Bewoners hebben dit plan positief ontvangen. Hiermee krijgen deze beide straten een eigentijdse inrichting en verbetert de ruimtelijke uitstraling van deze straten aanzienlijk.

Doordat de voormalige Acaciaschool weer een functie krijgt, verbetert de entree van de wijk. Het bestuur van stichting korenmolen ‘de Hoop’ heeft een molenschuur naast de molen gebouwd. Beide iconen, korenmolen de Hoop en Acaciaschool, krijgen weer meer waarde voor de wijk.

De sinds 2018 ingezette inspanning om van het verouderde bedrijventerrein Achter de molen een toekomstbestendige locatie te maken kreeg een uitwerking in twee fases. De parkeeroverlast, zwerfvuil en uitstraling wordt op korte termijn aangepakt. Voor de langere termijn is een start gemaakt met de ontwikkelvisie en bijbehorende businesscase Achter de molen.

4. Klimaat-adaptieve en aardgasvrije wijk

  • De energie-transitie is meer in gang gezet
  • De bewustwording van duurzaamheid en klimaatsverandering is verbeterd
  • Woningen hebben gemiddeld energielabel B

Bereikte resultaten in 2021:
De energieprijzen stijgen. Dit raakt iedereen en vooral bewoners van een oudere woning met een laag energielabel. Verduurzaming van woningen kan energiearmoede beperken en voorkomen dat achterstanden in kwetsbare wijken verder gaan toenemen. Met het oog op deze urgentie is één van de prioriteiten van Programma Nieuwstraatkwartier gelegd bij de verduurzaming van woningen van huiseigenaren.

Veel woningen in het Nieuwstraatkwartier zijn van vóór 1970 en slecht geïsoleerd. Met de stijgende gasprijzen verdient de verduurzaming van woningen prioriteit. De uitgevoerde activiteiten, zoals het met pakketten met energiebesparende producten de wijk in gaan, dragen op verschillende niveaus bij aan (de bewustwording over) klimaatadaptatie en een aardgasvrij-ready Nieuwstraatkwartier. De energietransitie is een grote en complexe uitdaging voor iedereen, zeker voor bewoners in een wijk als het Nieuwstraatkwartier.

In 2021 is de bewustwording over de energietransitie in het Nieuwstraatkwartier verder op gang gebracht door doelgericht beschikbare en nieuwe instrumenten in te zetten. De aanpak zet in op het toegankelijk maken van informatie en middelen. Daarnaast worden handelingsperspectieven en ondersteuning geboden.

Voor de individuele huiseigenaar levert verduurzaming van de woning meer wooncomfort en lagere energielasten op. Ook dit jaar bleek wederom dat de energietransitie een middel is in de wijkaanpak. Naast de bijdrage aan doelstellingen voor klimaatadaptatie, CO2-neutraliteit en verbetering en verduurzaming van het particulier woningbezit draagt de energietransitie ook bij aan sociale samenhang, leefbaarheid en betere uitstraling van de buurt. Landelijk is de term energielabel gewijzigd in energieklasse. Ook wordt op een andere wijze gemeten. Uitgezocht moet worden wat dit betekent voor de indicator energielabel in het Nieuwstraatkwartier.

5. Vergroten vertrouwen in de toekomst van de wijk, gemeente en andere (overheids-)organisaties

  • De samenwerking met en tussen partijen in de wijk is beter
  • Communicatie is duidelijk

Bereikte resultaten in 2021:
Om meervoudige maatschappelijke doelen te bereiken is een domeinoverstijgende aanpak vanuit de gemeente en met de partners noodzaak. In het Nieuwstraatkwartier is deze aanpak met corporaties, Waterschap Vechtstromen, Cogas/Coteq, Avedan, onderwijs en provincie vormgegeven. De wijkkrant, die in 2021 drie keer is verschenen, schrijft uitsluitend over gerealiseerde en concrete onderwerpen omdat dit bijdraagt aan de trots in en over de wijk.
Het vertrouwen van bewoners en ondernemers in de organisaties/gemeente neemt toe. We merken dit door de verhalen die gedeeld worden en de wijze waarop en frequentie waarmee bewoners, ondernemers en organisaties ons benaderen.

Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:34:04 met de export van 07/26/2022 10:19:38