2.1.3.1 Wat hebben we bereikt?
Doel: In 2022 is de openbare ruimte schoner met meer (functioneel en natuurlijk) groen, meer onverhard terrein en meer open water van goede kwaliteit.
- Toename van 6.000 m 2 groen en onverhard terrein in 2022 in de openbare ruimte van de gemeente Almelo.
- Eind 2022 doen 20 Almelose scholen mee aan educatieprojecten over afval
Bereikte resultaten in 2021:
De doelstelling van 6.000 m 2 is al gerealiseerd. Eind 2021 staat de teller al op 9.589 m 2 meer groen in de openbare ruimte, ten opzichte van de start van het programma. Bij (onderhouds-)projecten in de openbare ruimte is nu structureel aandacht voor functioneel groen en het voorkomen van wateroverlast.
Vanwege corona zijn de meeste educatieprojecten met scholen verplaatst. Het zakgeld voor zwerfvuilproject is uitgebreid naar de wijken Aalderinkshoek, Ossenkoppelerhoek. Schelfhorst en Sluitersveld. In De Riet en het Nieuwstraatkwartier is het zakgeld voor zwerfvuilproject voor de tweede keer georganiseerd.
Doel: In 2022 is de openbare ruimte in Almelo beter voorbereid op en bestand tegen wateroverlast en hittestress.
- Toename van 5.000 m 2 open water in 2022 in de gemeente Almelo.
Bereikte resultaten in 2021:
In totaal is er bijna 8.000 m 2 extra open water bijgekomen sinds de start van het programma. De doelstelling is ruimschoots gerealiseerd. Maar dan zijn we er nog niet. Het klimaat verandert. De weersextremen worden steeds groter en Almelo ligt geografisch in het lagere deel van de delta van Twente. Om hierop te kunnen anticiperen is in 2021 de Almelose Klimaat Adaptatie Strategie (AKAS) met uitvoeringsagenda door de raad vastgesteld.
Doel: In 2022 gebruiken Almelose inwoners, bedrijven en instellingen relatief minder fossiele en meer duurzame energie en ervaren hiervan ook de voordelen.
- Eind 2022 is 20% van het totale energiegebruik in Almelo duurzaam opgewekt.
- In 2022 rijden er 1.000 bedrijfs- en personenauto’s in Almelo op elektriciteit ((Full Electric Vehicle (FEV) en Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)) of waterstof
Bereikte resultaten in 2021:
In totaal wordt er ruim 111 megaWatt (MW) aan duurzame energie in Almelo opgewekt door middel van zonnepanelen. Dat zijn maar liefst 5.661 tennisvelden. 40 MW op land, ruim 20 MW op daken van particulieren en 51 MW op grote bedrijfsdaken. En voor 67 MW (waarvan circa 35 MW op land) zijn reeds afspraken gemaakt om aan te sluiten op het net. Het aandeel zonnepanelen op daken is mogelijk groter omdat niet iedereen zijn installatie heeft aangemeld. Voor twee zonneparken is een omgevingsvergunning verleend voor in totaal netto 53 hectare. Koude winning uit de Leemslagenplas is een feit. Het totale percentage aan duurzame energie dat in Almelo wordt opgewekt ten opzichte van het energieverbruik in Almelo is nog niet bekend. Deze gegevens worden in de loop van volgend jaar bekend via de klimaatmonitor.
Eind 2021 reden er 889 bedrijfs- en personenauto's in Almelo (deels) elektrisch. De openstelling van de subsidieregeling van het Rijk voor de aanschaf van volledig elektrische auto's heeft dit een "boost" gegeven. Echter de levering van auto’s loopt door een tekort aan grondstoffen vertraging op. In deze berekening zijn geen leaseauto's meegerekend, aangezien deze geregistreerd staan op naam en adres van de leasemaatschappij. Er zijn in deze berekening alleen auto's meegenomen die op naam en adres in Almelo staan.
Doel: In 2022 kunnen inwoners makkelijker duurzame initiatieven nemen
- In 2022 zijn er tenminste 12 initiatieven van inwoners op het gebied van duurzaamheid (zoals energiecoöperaties) waar meerdere huishoudens aan mee doen.
Bereikte resultaten in 2021:
Ondanks of dankzij het coronavirus waren er tot en met 2021 in totaal 21 initiatieven bij de gemeente bekend op het gebied van duurzaamheid, waaraan meerdere inwoners deelnamen. Sommige initiatieven zijn incidenteel en andere zijn structureel. De initiatieven zijn onder te verdelen in drie categorieën: afval (6), energie (5) en klimaat (10).