Paragrafen

Bedrijfsvoering

3.5.9 Rechtmatigheidsverantwoording

De rechtmatigheidsverantwoording wordt naar verwachting met terugwerkende kracht ingevoerd per 1 januari 2022. Binnen elke gemeente is het college dan verantwoordelijk voor het afgeven van een rechtmatigheidsverantwoording. Deze verantwoording wordt opgenomen in de jaarrekening. Decentrale overheden leggen daarmee zelfstandig verantwoording af over de naleving van geldende wet- en regelgeving bij de totstandkoming van de baten en lasten en balansmutaties in de jaarrekening. De accountant zal daarbij nog wel een toetsing op de getrouwheid blijven uitvoeren.

Accountant- en adviesbureau Baker Tilly voert per 2021 controles op financiële rechtmatigheid uit op de significante processen. De controles over 2021 zijn nog niet wettelijk verplicht, maar de gemeente Almelo heeft ervoor gekozen om het jaar 2021 als pilot in te zetten, zodat de samenwerking tussen de accountant Deloitte, Baker Tilly en de gemeente na de wettelijke invoering in 2022 goed verloopt en de rechtmatigheidsverantwoording efficiënt tot stand komt.

Accountant Deloitte moet de getrouwheid van de rechtmatigheidsverantwoording vaststellen. Om hier zo goed mogelijk op aan te sluiten en de accountant te kunnen laten steunen op de uitgevoerde controles, wordt er door Baker Tilly een assurancerapport afgegeven. De ervaringen die we opdoen in de praktijk met Baker Tilly worden gebruikt om in 2022 een Europese aanbesteding op te starten om de opdracht voor de uitvoering van controles op financiële rechtmatigheid voor meerdere jaren uit te kunnen zetten.

Door de tijdige start met de samenwerking met Baker Tilly en de samenwerking met alle betrokkenen zijn we als gemeente Almelo al goed voorbereid op de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording.

Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:34:04 met de export van 07/26/2022 10:19:38