Wijksturing

Wat hebben we gedaan?

3.9.3 Wat hebben we gedaan?

Hieronder wordt per doel beschreven welke activiteiten, projecten en initiatieven er onder andere hebben plaatsgevonden in 2021. Naast de activiteiten en projecten in de wijken is ook gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van wijkregie binnen de organisatie.

1. De basis (meer) op orde
Uitvoering in 2021:
Meerdere complexe overlastsituaties werden in 2021 onder regie van de wijkregisseur opgepakt. Rondom Stadsstrand Indië werkten gemeente, politie, jongerenwerk, projectontwikkelaar, omwonenden en ondernemers samen om de (jeugd)overlast in de zomer te verminderen. In de Ossenkoppelerhoek werd naar aanleiding van overlastmeldingen rondom het Beeklustpark een enquête uitgezet. In overleg met omwonenden zijn vervolgens informatieborden geplaatst bij de ingangen van het park met gebruiksregels die er gelden. Rondom het Vincent van Goghplein zette de wijkregisseur samen met een bewonerswerkgroep, de winkeliersvereniging, de wijkagent en een verkeerskundige en de handhavers van de gemeente een pilot eenrichtingsverkeer op. Deze pilot is in het najaar geëvalueerd en wordt op verzoek van de betreffende partijen verder uitgebreid.
Leden van de buurtpreventieteams Schelfhorst en De Riet liepen periodiek door de wijk en meldden verdachte situaties bij de wijkregisseur of bij de politie. In de Schelfhorst organiseerden we samen met de afdeling Veiligheid een inbraakpreventieavond.

In de dorpen werd gestart met het opstellen van langetermijnplannen om de dorpen in de toekomst leefbaar te houden. In Bornerbroek is Stichting Dorpsbelangen gestart met het opzetten van een woonbehoefteonderzoek in het dorp. Plaatselijk Belang Aadorp startte met het opstellen van een dorpsplan. De wijkregisseur ondersteunt de dorpsraden hierbij.

2. Het vertrouwen tussen bewoners, ondernemers, organisaties en overheid vergroten
Uitvoering in 2021:
De wijkregisseurs waren in 2021 regelmatig aanwezig in de wijk en aanspreekbaar voor onze inwoners. Vanwege de harde lockdown en thuiswerkplicht in 2021 was dit helaas niet het hele jaar mogelijk. Ook konden meerdere geplande bewonersbijeenkomsten niet doorgaan. De wijkondersteuner was wel het hele jaar aanwezig in de wijken en bleef hierdoor het laagdrempelige aanspreekpunt voor bewoners. Complexe inwonersvragen kwamen via de wijkondersteuner ook tijdens de harde lockdown bij de wijkregisseur terecht.

We onderhielden ook tijdens de coronaperiode de contacten met de vrijwilligersnetwerken in de wijken. Rond de kerstperiode ontvingen bijvoorbeeld alle ruim 250 vrijwilligers uit ons vrijwilligersnetwerk een kerstattentie voor hun inzet in de wijk.

In 2021 werd Almelo opgeschrikt door meerdere dodelijke incidenten. Deze incidenten hadden niet alleen grote impact op de familie en directe kenniskring van de slachtoffers, maar ook op de buurten waar de incidenten plaatsvonden. Tijdens de incidenten schakelde de wijkregisseur met bewonersvertegenwoordigers en professionals in de wijk om signalen van buurtbewoners op te pikken. De wijkondersteuner speelde hierin een belangrijke rol. Als gemeente kregen we hierdoor inzicht in de impact van het incident op de buurt. Bij twee incidenten zorgde de wijkregisseur voor een locatie waar de families van de slachtoffers konden samenkomen.

3. Een goed sociaal leefklimaat
Uitvoering in 2021:
Vanwege de coronamaatregelen was het voor inwoners lastig om bewonersinitiatieven te starten. Het aantal gestarte en gerealiseerde bewonersinitiatieven bleef daardoor achter ten opzichte van andere jaren. Desondanks werden in 2021 36 bewonersinitiatieven gerealiseerd met hulp van de gemeente. In de Binnenstad, Aadorp en de Schelfhorst knapten bewoners bijvoorbeeld de bestaande jeu de boules banen op. Inwoners van het Nieuwstraatkwartier en de Ossenkoppelerhoek realiseerden een hondenspeelveld in hun wijk. Het hondenspeelveld in de Schelfhorst kreeg nieuwe beheerders: inwoners die het hondenspeelveld onderhouden. In de Markgraven werd de houtsnipperondergrond in een speeltuintje vervangen door zand. Bewoners verwijderde zelf de houtsnippers, verdeelden het zand over het terrein en verzorgen nu het onderhoud van de ondergrond. In de Oosteres voorzagen bewoners meerdere plantvakken van nieuw groen en namen zij het beheer van de gemeente over. In Bornerbroek/Tusveld werd van een 200 jaar oude eik een duurzame boekenboom gemaakt.

Gerealiseerde bewonersinitiatieven en gemeentelijke projecten waarin bewoners meedachten probeerden we zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen bij lokale en regionale media en via de sociale mediakanalen van de gemeente. Het onder de aandacht brengen van deze initiatieven kan andere inwoners inspireren om een eigen bewonersinitiatief te starten of te participeren in een gemeentelijk project.

4. Ruimtelijk toekomstbestendige wijk/dorp:
Uitvoering in 2021:
In 2022 start Beter Wonen met de bouw van 16 nieuwe woningen aan de Frans Halsstraat. In 2021 is verkend of hier vanuit de gemeente werk met werk gemaakt kan worden. In 2022 kijken we samen met Beter Wonen en de nieuwe bewoners naar de inrichting van het openbaar groen dat hierbij vrijkomt. Bij het Eskerplein werd een blindengeleidelijn aangelegd. Deze vergroot de oriëntatie van blinde en slechtziende winkelbezoekers van het Eskerplein. Ook vergroot de blindengeleidelijn het bewustzijn van andere bezoekers en winkeliers om rekening te houden met de doelgroep. De blindengeleidelijn is aangelegd in afstemming met de belangenbehartigers van enkele bewoners van de Eskertoren, bewoners van het Eskerplein en expertiseorganisatie Bartimeus.

Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:34:04 met de export van 07/26/2022 10:19:38