Wijksturing

Wat hebben we bereikt?

3.9.2 Wat hebben we bereikt?

Wijksturing gaat over het behalen van resultaten in de wijken vanuit de vraag en belevingswereld van onze inwoners. Wijksturing gaat ook over inwoners die zelf bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving in hun wijk. De stip op de horizon voor wijkregie luidt: ‘Almelo is een levendige en vitale stad waar het volgens bewoners en ondernemers, fijn wonen, werken en verblijven is.’

Deze visie is vertaald naar strategische doelstellingen die geldt voor elke wijk/dorp:

  1. De basis (meer) op orde;
  2. Vergroten van het vertrouwen tussen bewoners, ondernemers, organisaties en overheid;
  3. Sociaal leefbare wijk;
  4. Ruimtelijk toekomstbestendige wijk;

Aan deze doelstelling wordt gewerkt door middel van de wijkopgaven. In 2021 is gestart met het uitvoeren van de wijkopgaven 2021-2022. De 12 wijkopgaven zijn opgebouwd uit vijf onderdelen:

  • Versterking sociale samenhang
  • Fysieke verbeteringen
  • Handhaving en veiligheid
  • Bewonersinitiatieven
  • Communicatie
  1. De basis (meer) op orde (schoon, heel, veilig):

Bereikte resultaten in 2021:
Al langere tijd komen uit verschillende wijken signalen over overlast als gevolg van (illegale) kamerverhuur. In 2021 vonden in verschillende wijken, op basis van signalen uit de buurt, acties plaats tegen illegale kamerverhuur. Voor enkele wijken maakten de wijkregisseurs een inventarisatie van de panden waar dit voorkomt. Daarnaast is in 2021 een eerste aanzet gegeven om te komen tot een integrale aanpak van de woonproblematiek rondom arbeidsmigranten. Deze aanpak wordt in 2022 verder uitgerold.
Binnen diverse wijken zijn projecten opgezet en bewonersinitiatieven aangejaagd en gefaciliteerd om de basis (meer) op orde te krijgen. In zes wijken werden jongeren zich tijdens het ‘zakgeld voor zwerfvuil’-project bewust van het zwerfafval in hun wijk en leerden zij dat werken voor je geld en het hebben van een spaardoel loont. De 115 deelnemers ruimden in totaal 1.682 kilo zwerfafval op in de wijken.

  1. Het vertrouwen tussen bewoners, ondernemers, organisaties en overheid vergroten

Bereikte resultaten in 2021:
Het vertrouwen van inwoners in de gemeente is geen vanzelfsprekendheid, maar moet worden onderhouden en waar nodig versterkt. Goed naar inwoners luisteren, hen serieus nemen en betrekken bij beleid draagt hieraan bij. Daarom waren de wijkregisseurs in 2021, voor zover dat mogelijk was binnen de geldende coronarichtlijnen, zichtbaar en aanspreekbaar in de wijk. Initiatiefnemers van bewonersinitiatieven werden verder geholpen, inwoners met vragen over bijvoorbeeld vervuiling, overlast en handhavingskwesties werden naar het juiste loket binnen de gemeente geleid en kwesties die bewoners belangrijk vinden werden door de wijkregisseurs geagendeerd binnen de organisatie. Door deze korte lijnen is het contact met de gemeente laagdrempelig en voelen mensen zich serieus genomen.

In 2021 werd ook gewerkt aan het verbeteren van de samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de gemeente en de woningcorporaties. Samen met Beter Wonen en Sint Joseph werd gestart met het maken van de wijkanalyses. De wijkanalyses geeft per wijk inzicht in de thema’s die er spelen. Het wijkkompas van de gemeente en de veerkrachtkaarten van de woningcorporaties vormen de basis voor deze wijkanalyses. Daarnaast wordt gesproken met wijkprofessionals zoals de wijkagent, wijkondersteuner, sociale wijkteams en wijkbeheerders van de woningcorporaties. Inwoners worden via de online vragenlijst “Jouw kijk op de wijk” gevraagd naar hun mening over hun leefomgeving. De wijkanalyses vormen belangrijke input voor de nieuwe wijkopgaven. In 2022 worden de wijkopgaven 2022-2026 geschreven en gestart met de uitvoering.

  1. Sociaal leefbare wijk

Bereikte resultaten in 2021:
We zetten in het op vergroten van de zelfredzaamheid en het eigenaarschap van wijkbewoners en de trots op hun wijk. Bewonersinitiatieven werden daarom gestimuleerd en gefaciliteerd. In verschillende wijken realiseerden actieve wijkbewoners bijvoorbeeld een hondenspeelveld en geveltuintjes. Meerdere initiatiefnemers kregen hulp van de wijkondersteuner bij het realiseren van hun initiatief.
Om het eigenaarschap en trots in de wijk te vergroten werd vanuit wijkregie ook ingezet op bewonersactivering door bewoners te betrekken bij verschillende projecten die door de gemeente geïnitieerd werden. In het Noorderkwartier stemden inwoners in het najaar over een nieuw speeltoestel voor de speelplekken aan de Tijhofslaan en Meulenbeldlaan. De gekozen speeltoestellen worden in 2022 geplaatst. In het Flevoplantsoen werd een start gemaakt om samen met bewoners na te denken over een nieuwe groene inrichting van het pleintje in hun straat. Vanwege corona krijgt dit project in 2022 een vervolg.

Door corona kwamen veel bewonersinitiatieven stil te liggen en was er minder ruimte voor bewonersactivering. Het aantal nieuwe bewonersinitiatieven bleef achter ten opzichte van vorige jaren.

  1. Ruimtelijk toekomstbestendige wijk:

Bereikte resultaten in 2021:
In de binnenstad werd de fietsenstalling in parkeergarage Hagenborgh uitgebreid. Omwonenden van het Amaliaplein gaven al langere tijd aan dat zij veel overlast ervaren van verkeerd geparkeerde fietsen in de straten rondom het plein. Op basis van deze signalen gaf de wijkregisseur opdracht om mogelijke oplossingen te onderzoeken. Samen met de lijnorganisatie en betrokken programmamanagers is de uitbreiding van de fietsenstalling voorbereid en uitgevoerd.
Tussen de Hagenborgh en de Krikkenstraat werd een calamiteitenroute aangelegd zodat het uitgaansgebied beter bereikbaar werd voor de hulpdiensten. De wijkregisseur heeft veelvuldig overleg gehad met omwonenden, die vreesden dat deze calamiteitenroute een nieuwe hotspot voor uitgaansoverlast zou worden. Daarom is gekozen om de calamiteitenroute af te sluiten met een grote schuifpoort. Hierdoor is de route alleen toegankelijk voor de hulpdiensten en niet voor andere mensen. Op deze manier werd tegemoet gekomen aan de wens van omwonenden.
Wanneer er ergens in de wijk grootschalig onderhoud plaatsvindt, zoekt wijkregie naar koppelkansen die een meerwaarde bieden voor de wijk. In De Riet werkt de gemeente aan de aanleg van een ondergrondse blauwe ader. Doordat de wijkregisseur betrokken werd bij het ontwerp, kon ook de openbare ruimte rondom de ingang van de speeltuin het Nieuwland veiliger worden ingericht. Dit was een langgekoesterde wens van de buurtbewoners.

Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:34:04 met de export van 07/26/2022 10:19:38