Paragrafen

Verbonden partijen

3.6.3 Actuele ontwikkelingen

De actuele ontwikkelingen van de verbonden partijen staan beschreven onder Gemeenschappelijke Regelingen, Vennootschappen en coöperaties en overige vennootschappen. Hieronder vindt u een toelichting op de verbonden partijen waarbij in 2021 sprake was van majeure ontwikkelingen en/of risico’s.

Twence
Ook in 2021 heeft Almelo zich ingezet om het eigenaarschap van deze verbonden partij te beëindigen, conform de wens van de gemeenteraad van Almelo uit 2015. Een meerderheid van de andere Twentse gemeenten blokkeert dit echter. Financiële afspraken die bestaan tussen Twence en de aandeelhouders staan het vertrek in de weg.
Omdat het huidige leverings- en verwerkingscontract per 1 juli 2022 van rechtswege eindigt is er daarnaast ook gestart met de voorbereidingen op het verlengen van dit contract. Almelo heeft bij deze voorbereidingen kritische vragen gesteld aan Twence Holding B.V. over het nieuwe contract. Deze vragen houden verband met de rechtmatigheid en duur van het nieuwe contract en de toepasselijkheid van het Nederlandse en Europese aanbestedingsrecht in relatie tot mededingingswetgeving. Om die reden zijn wij als gemeente tegelijkertijd een Europese openbare aanbesteding voor het de verwerking van ons huishoudelijk afval gestart.

Ontplooj

De gemeente Almelo heeft de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) vanaf 2021 onder lokale verantwoordelijkheid gebracht en wil de uitvoering van de Wsw gaandeweg integreren in de uitvoering Sociaal domein. De gemeente Almelo heeft samen met de gemeenten, Twenterand, Wierden en Tubbergen stichting Ontplooj in het leven geroepen. Ontplooj zorgt voor de uitvoering van de Wsw en onderdelen van de participatiewerk door mensen te begeleiden naar en tijdens gesubsidieerde arbeid, de werkgeverstaken voor de gemeenten uit te voeren en contracten te sluiten met inleners/afnemers van gesubsidieerde arbeid. Alsook voor trajecten voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, met het oog op toekomstige inpassing op (gesubsidieerde) arbeid. De gemeenten Almelo, Twenterand, Wierden en Tubbergen maken gebruik van de diensten van Ontplooj door een dienstverlenings-overeenkomst af te sluiten. Om haar taak uit te kunnen voeren heeft Ontplooj het alleenrecht op de uitvoering van de Wsw voor de deelnemende gemeenten gekregen.

Openbaar Lichaam Crematoria Twente (OLCT)
Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling heeft, met instemming van het algemeen bestuur, opdracht gegeven tot een heroriëntatieonderzoek op het publieke eigenaarschap van Crematoria Twente B.V. In 2021 is gebleken dat een meerderheid van de deelnemende gemeenten heeft besloten om de huidige samenwerkingsvorm voort te zetten en niet te kiezen voor een andere structuur. In het licht van de besluitvorming in het algemeen bestuur van het Openbaar Lichaam Crematoria Twente B.V heeft het college van de gemeente Almelo besloten om vooralsnog deel uit te blijven maken van de Gemeenschappelijke regeling. Het is mogelijk dat er zich in de toekomst onder de deelnemers alsnog een meerderheid zal aftekenen voor beëindiging of hervorming van de GR OLCT.

Regio Twente
Binnen de Regio Twente is in 2021 gewerkt aan de veranderopdracht om de regionale samenwerking te versterken en is de Regio Twente ontvlochten. Op 8 juli 2021 zijn een drietal gemeenschappelijke regelingen gestart als nieuw samenwerkingsverband van de veertien Twentse gemeenten.

GR Gezondheid
Deze gemeenschappelijke regeling heeft tot doel krachten te bundelen en focussen op inhoudelijke thema’s binnen het gezondheidsdomein en een eigen positie voor de onderdelen. De GR Gezondheid behartigd de belangen op het gebied van:

  • Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD)
  • Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp (OZJT)
  • Veilig Thuis Twente

Recreatieschap Twente
Deze gemeenschappelijke regeling is gestart als nieuw samenwerkingsverband van de veertien Twentse gemeenten en voert taken uit op het gebied van recreatie en toerisme. Aangezien de GR Samen Twente de bedrijfsvoeringstaken uitvoert voor het Recreatieschap Twente, is er sprake van een lichte gemeenschappelijke regeling. Een transparante samenwerkingsvorm met als doel het beheren en onderhouden van de drie recreatieparken, recreatieve routes en fietspaden voor inwoners van Twente en toeristen. Het strategisch beleid voor de vrijetijdseconomie is ondergebracht bij Twente Board. Het recreatieschap Twente verzorgt ook, met inbreng vanuit de Twente Board, subsidiëring van de toeristische marketing en promotie van Twente.

Twente Board Developmen t
Met de oprichting van de Twente Board is in 2021 invulling gegeven aan de wens tot het versterken van de 3 O-samenwerking op het terrein van sociaal economische structuurversterking. Twente Board Development is gestart als een gelijkwaardige samenwerking van kennisinstellingen, ondernemers en overheid. Krachten bundelen door gezamenlijke visie en uitvoering op het gebied van techniek, innovatie en regionale economie voor een sterke regio. De stichting Twenteboard, is 100% eigenaar van Twente Board Development B.V. en bestuurt de werkorganisatie Twenteboard. Deze werkorganisatie is klein, eenvoudig, flexibel en transparant.

Deze pagina is gebouwd op 07/26/2022 10:34:04 met de export van 07/26/2022 10:19:38